Przygotować dwie miseczki. W jednej wymieszać ze sobą mleko Łaciate, jajka, olej oraz aromat migdałowy. Natomiast w drugiej - mąkę, ksylitol/erytrytol, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao. Połączyć ze sobą mokre oraz suche składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć ją do papilotek. Piec w 180'C przez ok. 20 minut.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić. Ubić śmietankę Łaciatą 30% na sztywno. Dodać ksylitol/erytrytol, łyżkę żelatyny i wymieszać, dodając powoli barwnik, aż do uzyskania odpowiedniego koloru. Umieścić rożki waflowe na babeczkach przy pomocy przygotowanej masy. Pozostałą część przełożyć do rękawa cukierniczego (z tylką z otworem w kształcie gwiazdki). Obsypać kokosem babeczki wokół rożka (tą czynność można pominąć). Udekorować muffiny za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc choinkę. Opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Przed dekoracją rękawem cukierniczym warto pomalować rożki waflowe pędzelkiem używając tej samej masy. Zminimalizuje to prześwity na rożkach.
Dodaj komentarz