Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
W głębokim garnku rozgrzać oliwę, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie talarki dodać do cebuli. Smażyć przez około 7 minut. Dodać odrobinę masła i smażyć jeszcze przez chwilę.
Dodać soczewicę, podsmażyć przez kolejne 5 minut, na mniejszym ogniu. Dodać passatę pomidorową, następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Gotować do momentu kiedy marchewka i soczewica będą miękkie. Dodać sól i pieprz do smaku.
Garnek ściągnąć z ognia i lekko przestudzić. Jeżeli zależy nam na bardziej płynnej konsystencji, dolewać bulion aż do pożądanej gęstości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać ze śmietanką i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj komentarz