Biscotti di Prato – włoskie ciasteczka z migdałami

Biscotti (lub cantucci) to ciasteczka wywodzące się z Toskanii, w tym przypadku z całymi migdałami i wyraźnie cytrynowym aromatem. Świetnie smakują po zamoczeniu w gorącej kawie lub herbacie. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce, aby pozostały kruche i nie nabrały wilgoci.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Bez laktozy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki pszennej,
  • - 2 szklanki migdałów obranych ze skórki,
  • - 1 szklanka cukru,
  • - 4 jajka,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - starta skórka z jednej cytryny
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 2

W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać migdały, jajka i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.



Krok 3

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować lekko spłaszczone wałki o szerokości około 3 cm i układać na blasze.



Krok 4

Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.



Krok 5

Wyjąć z piekarnika. Obniżyć temperaturę do 150°C, w tym czasie przestudzić wałki. Następnie lekko po przekątnej pokroić w centymetrowe plastry. Ponownie ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec 15 minut.



Krok 6

Ciasteczka wyjąć z piekarnika, obrócić na drugą stronę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i ostudzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.