Babeczki szpinakowo miętowe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Krem:

  • 200 g serka twarogowego aksamitnego
  • 100 g szpinaku baby
  • 6 gałązek mięty
  • 250 ml śmietany kremówki Łaciatej 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki wody

Babeczki:

  • 80 g roztopionego masła Łaciate
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 70 g cukru
  • Maliny mrożone

Przygotowanie

Krem

Śmietanę kremówkę wlewam do garnka, dodaję umyte gałązki mięty i gotuję na wolnym ogniu pięć minut. Śmietanę studzę i wkładam na noc do lodówki.




Na drugi dzień wyjmuję gałązki mięty ze śmietany, nie będą nam potrzebne już. Szpinak dokładnie płuczę i miksuję blenderem bardzo drobno. Powstałą papkę przecieram przez sitko, i przekładam do garnka. Podgrzewam chwilę, aż woda wyparuje, a zostanie sam gęsty osad szpinaku. Do śmietany dodaję serek twarogowy, cukier puder i miksuję.




Żelatynę namaczam w zimnej wodzie w kubeczku i rozpuszczam w mikrofali. Jak lekko przestygnie dodaję łyżkę masy serowej i potem kolejną łyżkę. Wlewam do kremu i łączę mikserem. Na końcu dodaję szpinakowe pure i mieszam mikserem.



Babeczki

Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, kakao, sól, roztopione wystudzone masło, cukier i łączę mikserem.




Do masy płynnej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję startą czekoladę gorzką i mieszam wszystko mikserem.




Ciasto wykładam do papilotek ⅔ wysokości, wychodzi ok. 12 sztuk. Do każdej babeczki dodaję malinę mrożoną. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170°C góra dół i piekę 20-25 minut.




Jak babeczki przestygną dekoruję je kremem szpinakowo miętowym, posypuję startą czekoladą , dekoruję bratkami i listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.