Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę, uzysakny sok z cytryny i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo, żeby sernik się nie napowietrzył się. Chodzi tylko o połączenie składników.
Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki. Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane, tj. około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.
Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam ½ masy serowej, układam gruszki i wciskam je w masę. Wylewam resztę sera.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C z termoobiegiem. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130°C i piekę jeszcze 40 minut, aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc.
Przed podaniem dekoruję rurkami, czekoladą roztopioną, daktylami, miętą.
Dodaj komentarz