Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Masa serowa:

  • ½ opakowania biszkoptów okrągłych
  • 70 dkg sera twarogowego
  • 3 banany duże
  • 6 gruszek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • ⅔ szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki Łaciatej 30 %
  • 1 budyń o smaku czekoladowym
  • 1 cytryna

Wywar z gruszki:

  • 1 litr wody
  • 3 goździki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 laski cynamonu

Dekoracja:

  • Gorzka czekolada
  • Rurki
  • Mięta
  • Daktyle suszone

Przygotowanie

Krok 1

Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę, uzysakny sok z cytryny i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo, żeby sernik się nie napowietrzył się. Chodzi tylko o połączenie składników.



Krok 2

Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki. Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane, tj. około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.



Krok 3

Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam ½ masy serowej, układam gruszki i wciskam je w masę. Wylewam resztę sera.



Krok 4

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180°C z termoobiegiem. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130°C i piekę jeszcze 40 minut, aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc.



Krok 5

Przed podaniem dekoruję rurkami, czekoladą roztopioną, daktylami, miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.