Cytrynowe racuchy z mirabelkami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. mirabelek
  • Olej
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki umyć i wypestkować.



Krok 2

Cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i na tarce zetrzeć skórkę.



Krok 3

Żółtka oddzielić od białek.



Krok 4

Kefir wlać do miski, dodać cukier z wanilią, żółtka, sodę oczyszczoną, odrobinę soli i zamieszać. Następnie dodać cukier, przesianą mąkę i otartą skórkę z cytryny, zamieszać.



Krok 5

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać śliwki i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



Wskazówki

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem .

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.