Babeczki tiramisu

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mocnej kawy
  • ½ szklanki syropu orzechowego lub kawowego

Krem:

  • 2 żółtka i 2 białka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol
  • Szczypta soli
  • Kakao do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Jajka na ciasto oddzielić.



Krok 2

Białko ubijać na sztywną pianę, dodać cukier i miksować do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, miksować do połączenia.



Krok 3

Mąki przesiać i dodać do masy jajecznej, połączyć.



Krok 4

Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12 minut.



Krok 5

Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.



Krok 6

W miseczce połączyć kawę z syropem i nasączyć nią babeczki.



Krok 7

Białka na krem ubić ze szczyptą soli (jajka muszą być wcześniej sparzone wrzątkiem).



Krok 8

W misce połączyć serek mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem za pomocą miksera.



Krok 9

Do masy dodać ubite białka i delikatnie połączyć za pomocą szpatułki. Krem wykładać na babeczki i posypać przesianym kakao.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.