Muffinki kakaowe z żurawiną

Autor:

Marzena

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Muffinki kakaowe z żurawiną

  • 1,5 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli i sody,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła Łaciate extra,
  • 15 dag żurawiny + kilka do ozdoby, cukier puder,
  • 100 g białej czekolady, posypka do dekoracji.

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy i studzimy.



Krok 2

Mąkę przesianą łączymy z proszkiem do pieczenia, solą ,kakao i sodą. Jajka miksujemy z cukrem i rozpuszczonym masłem.Dodajemy suche składniki i mieszamy.



Krok 3

Żurawinę myjemy i osuszamy. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki. Do każdej foremki nakładamy po łyżce ciasta. Na ciasto rozkładamy po kilka szt żurawiny i przykrywamy drugą porcja ciasta , tak , aby zapełnić 2/3 foremki.Pieczemy 25 minut w temp 185 stopni.



Krok 4

Po wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli , układamy na niej żurawinę i posypkę. Świetnie się sprawdzą jako deser z okazji dnia dziecka.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.