Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12x12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180°C góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.
Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam, aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję, aż zrobi się gęsty.
Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią.
.Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.
Dodaj komentarz