Babeczki z łososiem i sosem malinowym

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g malin
  • ½ opakowania sera feta
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • Tymianek
  • Bazylia świeża

Sos:

  • Maliny
  • 1 łyżka sosu balsamico
  • 1 łyżka płaska miodu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12x12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180°C góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.



Krok 2

Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam, aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję, aż zrobi się gęsty.




Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią.



Wskazówki

.Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.