Sernik dyniowy fitness

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód ciasta:

  • 150 g płatków owsianych
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 80 g daktyli

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego 18% Mlekpol
  • 400 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 650 g dyni
  • 100 g ksylitolu
  • 4 jajka
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • cynamon
  • kurkuma
  • cukier

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obierz i pokrój na kawałki, by upiekła się szybciej w piekarniku. Wysyp kawałki dyni na blachę i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu lekko ostudź i zblenduj na jednolitą masę o konsystencji puree.



Krok 2

Wrzątkiem zalej daktyle w szklance i odstaw je na kilka minut, by zmiękły i nasiąknęły wodą. W blenderze umieść kakao, masło, daktyle odsączone z wody oraz płatki owsiane. Zmiksuj wszystko dokładnie na jednolitą, dość kleistą i zwartą masę.



Krok 3

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał na zewnątrz po zapięciu obręczy tortownicy.
Spód wyłóż ciastem dokładnie ugniatając je w zagłębieniach tortownicy.



Krok 4

Przygotuj masę twarogową miksując w blenderze ser, dynię, jajka, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, cynamon i kurkumę. Na koniec dodaj skórkę pomarańczy. Tak powstałą masę wylej na spód i wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.



Krok 5

W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę ze śmietanki i cukru, a następnie ją schłodź. Po upieczeniu wyjmij ciasto, nałóż bitą śmietanę i pokrój na kawałki dopiero po przestudzeniu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.