Dynię obierz i pokrój na kawałki, by upiekła się szybciej w piekarniku. Wysyp kawałki dyni na blachę i piecz przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu lekko ostudź i zblenduj na jednolitą masę o konsystencji puree.
Wrzątkiem zalej daktyle w szklance i odstaw je na kilka minut, by zmiękły i nasiąknęły wodą. W blenderze umieść kakao, masło, daktyle odsączone z wody oraz płatki owsiane. Zmiksuj wszystko dokładnie na jednolitą, dość kleistą i zwartą masę.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał na zewnątrz po zapięciu obręczy tortownicy.
Spód wyłóż ciastem dokładnie ugniatając je w zagłębieniach tortownicy.
Przygotuj masę twarogową miksując w blenderze ser, dynię, jajka, mąkę ziemniaczaną, ksylitol, cynamon i kurkumę. Na koniec dodaj skórkę pomarańczy. Tak powstałą masę wylej na spód i wstaw tortownicę do piekarnika. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę ze śmietanki i cukru, a następnie ją schłodź. Po upieczeniu wyjmij ciasto, nałóż bitą śmietanę i pokrój na kawałki dopiero po przestudzeniu. Smacznego!
Dodaj komentarz