Babeczki z marmoladą różaną

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 20 dag mąki tortowej
  • 4 dag masła Łaciate
  • 0,5 szklanki mleka Łaciate
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2,5 dag drożdży suszonych
  • ¼ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • Posiekane migdały
  • 0,5 czekolady gorzkiej
  • 0,5 szklanki marmolady
  • 1 łyżka konfitury z płatków róży

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem, dodać jajko, cukier, cukier z wanilią i żółtko.





Krok 2

Następnie wsypać przesianą mąkę, suszone drożdże i sól. Miksować przez 3-4 minuty za pomocą haka. Z początku na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30-40 minut.





Krok 3

Marmoladę wymieszać z konfiturą z płatków róży. Do formy muffinowej włożyć 12 papilotek, wyłożyć połowę wyrośniętego ciasta i ułożyć porcję marmolady.





Krok 4

Na marmoladę wyłożyć resztę ciasta i posypać posiekanymi migdałami. Tak przygotowane babeczki wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 15-18 minut.





Krok 5

Upieczone babeczki ostudzić i ozdobić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.





Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.