Placek drożdżowy z jabłkami

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Mąka krupczatka – 3 szkl.
  • Drożdże – 3 dag
  • Mleko – 1 szklanka
  • Cukier – 1/2 szkl.
  • Jajka – 3 szt.
  • Sól – szczypta
  • Masło – 13 dag
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Nadzienie:

  • Jabłka – 50 dag
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • Cukier puder

Przygotowanie


Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną masło, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży, wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem, obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrojonymi na cząstki. Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.