Babeczki z niespodzianką

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Babeczki

  • 1 gruszka
  • 25 g migdałów pogniecionych
  • 50 g sera lazur
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 30 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady 71%
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 5-6 łyżek mleka

Dekoracja

  • Śmietanka 30% łaciata
  • Ser mascarpone
  • Sok z cytryny
  • Posypka
  • Cukierki czekoladowe

Przygotowanie

Babeczki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i kakao. Ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy. Dodajemy mleko. Miksujemy. Dolewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Ser i gruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy migdały, gruszkę i ser, delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 20 minut. Jak upieczone babeczki wystygną wycinamy środek w babeczce, wsadzamy kolorowe cukierki i przykrywamy ciastem, który wyjęliśmy z babeczek.



Dekoracja

Ubijamy śmietankę z serem i sokiem z cytryny i nakładamy na babeczki. Posypujemy posypką i dekorujemy świątecznymi motywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.