Roladki wołowe z szynką i chrzanem

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg pieczeni wołowej
  • 20-25 dag domowej szynki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • ½ kostki mięsnej
  • 3-4 łyżki oliwy

Sos:

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 2-3 łyżki wody
  • Pieprz
  • Sos sojowy

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z tłuszczu i błon, pokroić w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie płaty. Następnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.



Krok 2

Posmarować tartym chrzanem, ułożyć po 2 plasterki szynki i ciasno zwinąć. Zawiązać nitką kuchenną lub spiąć wykałaczkami, ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą i włożyć na do nagrzanego do 200°C piekarnika.



Krok 3

Rumiane roladki wyjąć, usunąć nici, włożyć do rondla, podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i powstały podczas pieczenia sos. Przykryć i dusić do miękkości.



Krok 4

Z powstałego podczas gotowania roladek wywaru przygotować sos. Śmietanę wymieszać z mąką, odrobiną wody i papryką, połączyć z wywarem z mięsa, zagotować, doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.