Babka cytrynowa

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 20 dag cukru pudru
  • Sok i skórka z cytryny
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę i sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek.



Krok 2

Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.



Krok 3

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.



Krok 4

Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.