Babka cytrynowa

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 10 g masła,
  • 1/2 szkl mąki pszennej,
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia,
  • tortownica o średnicy 18 cm ,
  • masło do tortownicy,
  • bułka tarta do tortownicy

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuszczamy na patelni. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczone masło i sok z cytryny, mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.