Francuskie ciasteczka z budyniem i dżemem truskawkowym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 szklanki mleka Łaciate,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego

Przygotowanie

Krok 1

Dobrze schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i za pomocą foremki wycinać serca. Z połowy ciastek wykroić mniejszą foremką serduszka. Pełne serca posmarować roztrzepanym jajkiem, głownie brzegi. Położyć na to serca z wykrojonym środkiem i posmarować wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C i piec przez ok 15 min, aż ciasto się lekko przyrumieni. Wystudzić. W pół szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i masłem. Ugotować budyń. Jeszcze gorący przełożyć do upieczonych ciasteczek. Środek można skruszyć widelcem, aby można było wlać więcej budyniu. Wyrównać, a na wierzch rozsmarować dżem truskawkowy. Odstawić, aż krem zastygnie. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.