Babka dwukolorowa

Autor:

Kamila O

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Mąka pszenna ½ kg
  • Cukier 250 g
  • Masło ŁACIATE 250 g
  • Jajka 4 szt.
  • Mleko 1 szkl.
  • Kakao 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Cukier waniliowy 1 opak.
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka należy oddzielić od jajek. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem kryształem, cukrem waniliowym, żółtkami, dodać mleko i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Białka jaj ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem.



Krok 3

Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na blachę wylewamy połowę ciasta, drugą połowę łączymy z kakao i resztą cukru i wylewamy na jasne ciasto.



Krok 4

Ciasto pieczemy 80- 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.