Babka kefirowa

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 25 dag masła Łaciate
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. kefiru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Bułka tarta

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate.

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek.



Krok 3

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy.



Krok 4

Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.



Krok 5

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy.



Krok 6

Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180°C.



Krok 7

Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.