Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną drobno cebulkę, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Zwilżonymi rękami formować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki obtaczać w mące i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już złote podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie na patelnię dodać pomidory, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana czerwoną cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez następne 15 minut często mieszając. Makaron ugotować al'dente. Podawać z gorącym sosem, listkami świeżej bazylii i startym parmezanem. Smacznego!
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną drobno cebulkę, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Zwilżonymi rękami formować małe klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki obtaczać w mące i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już złote podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut.
Następnie na patelnię dodać pomidory, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną czerwoną cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez następne 15 minut często mieszając.
Makaron ugotować al'dente. Podawać z gorącym sosem, listkami świeżej bazylii i startym parmezanem.
Dodaj komentarz