Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym

Autor:

Joanna Kryla

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną drobno cebulkę, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Zwilżonymi rękami formować małe klopsiki. Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki obtaczać w mące i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już złote podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie na patelnię dodać pomidory, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana czerwoną cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez następne 15 minut często mieszając. Makaron ugotować al'dente. Podawać z gorącym sosem, listkami świeżej bazylii i startym parmezanem. Smacznego!

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Klopsiki:

  • 350 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Siekana świeża bazylia
  • 1 mała cebula
  • Sól pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sos:

  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Suszona bazylia
  • Suszone oregano
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Dodatkowo:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • Parmezan do posypania
  • Listki świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną drobno cebulkę, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na zwartą masę. Zwilżonymi rękami formować małe klopsiki.





Krok 2

Na patelni rozgrzać olej. Klopsiki obtaczać w mące i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Kiedy klopsiki są już złote podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem 10 minut.



Krok 3

Następnie na patelnię dodać pomidory, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną czerwoną cebulę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez następne 15 minut często mieszając.



Krok 4

Makaron ugotować al'dente. Podawać z gorącym sosem, listkami świeżej bazylii i startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.