Ciasto Maxi King

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa mleczna

  • 300 g masła Mazurski Smak
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka w proszku

Polewa

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 6 -7 łyżek mleka Łaciate

Dodatkowo

  • 250 g herbatników
  • 200 g masy krówkowej

Przygotowanie

Krok 1

Blachę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników.
Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i ostudzić.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, dodać mleko oraz mleko w proszku i zmiksować.
Połowę masy wyłożyć na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.



Krok 2

Masę krówkową równomiernie rozprowadzić na herbatnikach.
Bezpośrednio na masę krówkową wyłożyć resztę masy mlecznej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać do momentu, aż czekolada rozpuści się. Dodać orzechy i wymieszać.
Lekko ostudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Ciasto schłodzić przez minimum 2 godziny.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.