Ciasto Maxi King

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa mleczna

  • masło Łaciate 300 g,
  • mleko Łaciate 250 ml,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • cukier waniliowy 1 opakowanie,
  • mleko w proszku łaciate 3 szklanki

Polewa

  • czekolada mleczna 150 g,
  • orzeszki ziemne 100 g,
  • mleko Łaciate 6 – 7 łyżek

Dodatkowo

  • herbatniki 250 g,
  • masa krówkowa 200 g

Przygotowanie

Krok 1

Blachę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować i ostudzić. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, dodać mleko oraz mleko w proszku i zmiksować. Połowę masy wyłożyć na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.



Krok 2

Masę krówkową równomiernie rozprowadzić na herbatnikach. Bezpośrednio na masę krówkową wyłożyć resztę masy mlecznej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać do momentu, aż czekolada rozpuści się. Dodać orzechy i wymieszać. Lekko ostudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach. Ciasto schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.