Zupa z czarnego bzu, mięty i śmietanki

Idealna na walkę z przeziębieniem! Pyszna zupa z czarnego bzu, która zwiększa odporność. Bardzo prosta w przygotowaniu, a przy tym pyszna – smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg czarnego bzu
  • - ¾ szklanki cukru
  • - ½ laski wanilii
  • - 2 jabłka
  • - garść listków mięty
  • - 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 łyżka mąki
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej).

Przygotowanie

Krok 1

Czarny bez dokładnie myjemy, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki.



Krok 2

Owoce wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, wanilię, połowę listków mięty. Całość zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.



Krok 3

Wyjmujemy wanilię, blendujemy i całość zagęszczamy śmietanką Łaciatą 12% zmieszaną z mąką.



Krok 4 

Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Zupę podajemy z kleksem śmietanki Łaciatej i listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.