Pyszne kruche ciasto, idealne do herbaty. Borówki sprawiają, że babka jest lekko kwaśna. Borówki są źródłem witamin, dlatego koniecznie przygotuj ten deser w okresie letnim.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (do 180 stopni – jeśli masz piekarnik z termoobiegiem). Natłuść formę i oprósz mąką.
200 g masła zmiksuj z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodawaj delikatnie jajka.
Wymieszaj mąkę i cukier waniliowy z proszkiem do pieczenia i solą. Dołącz borówki. Połącz z mlekiem i masą jajeczną. Wlej ciasto do formy, piecz 50-60 minut (sprawdź wykałaczką, czy jest gotowe – wbij ją w ciasto – powinna być sucha i czysta). Pozostaw ciasto w formie jeszcze przez ok. 15 minut, potem wyjmij je i ostudź.
Dodaj komentarz