Ciasteczka pomarańczowo-kakaowe

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki tortowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 36%
  • 1,5 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 15 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • Sok z cytryny do smaku
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, żółtkami i śmietaną, podzielić na 2 części. Do jednej części dodać otartą skórkę z pomarańczy, do drugiej kakao.



Krok 2

Oddzielnie zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 10-12 minut.



Krok 3

Masło utrzeć z cukrem pudrem i masłem orzechowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Zimne ciasteczka przełożyć masą, posmarować po wierzchu, obtoczyć w wiórkach kokosowych.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.