Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i około 2 łyżki ciepłej wody i odstawić na około 15- 20 min.
W misce miksera umieścić mąkę, masło, jajka, cukier i sól. Wymieszać krótko mikserem, można też wyrobić ręcznie. Dodać drożdże i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do formy. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Piec w temp. 180 stopni C przez około pół godz. w małych foremkach lub około 1 godz. w dużej formie.
Umieszczamy składniki w garnku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Nasączamy babkę ciepłym ponczem, dodatkowo ponczujemy przed podaniem i dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Dodaj komentarz