Babka z rumem

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła Łaciate
  • 80 g cukru
  • 5 jajek
  • 25 g drożdży
  • Poncz:
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 300 ml rumu

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru i około 2 łyżki ciepłej wody i odstawić na około 15- 20 min.



Krok 2

W misce miksera umieścić mąkę, masło, jajka, cukier i sól. Wymieszać krótko mikserem, można też wyrobić ręcznie. Dodać drożdże i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do formy. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Piec w temp. 180 stopni C przez około pół godz. w małych foremkach lub około 1 godz. w dużej formie.



Krok 3 - poncz

Umieszczamy składniki w garnku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Nasączamy babkę ciepłym ponczem, dodatkowo ponczujemy przed podaniem i dekorujemy bitą śmietaną i owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.