Babka z rumem

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie:

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki - ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła Łaciate
  • 80 g cukru
  • 5 jajek
  • 25 g drożdży

Poncz:

  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • 50 ml rumu

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokrusz, dodaj szczyptę cukru i około 2 łyżki ciepłej wody. Odstaw na około 15- 20 min.



Krok 2

W misce miksera umieść mąkę, miękkie masło, jajka, cukier i sól. Wymieszaj krótko mikserem, możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Dodaj drożdże i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie wymieszaj ciasto jeszcze raz i przełóż do formy. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1/2 godziny. Piecz w temperaturze 180°C przez około 1/2 godziny w małych foremkach lub około 1 godzinę w dużej formie.



Krok 3

Przygotuj poncz. Umieść wszystkie składniki w garnku i zagotuj, aż cukier się rozpuści. Nasącz babkę ciepłym ponczem. Przed podaniem możesz jeszcze raz nasączyć babkę ponczem oraz udekorować ją bitą śmietaną i owocami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.