Drożdże pokrusz, dodaj szczyptę cukru i około 2 łyżki ciepłej wody. Odstaw na około 15- 20 min.
W misce miksera umieść mąkę, miękkie masło, jajka, cukier i sól. Wymieszaj krótko mikserem, możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Dodaj drożdże i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie wymieszaj ciasto jeszcze raz i przełóż do formy. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1/2 godziny. Piecz w temperaturze 180°C przez około 1/2 godziny w małych foremkach lub około 1 godzinę w dużej formie.
Przygotuj poncz. Umieść wszystkie składniki w garnku i zagotuj, aż cukier się rozpuści. Nasącz babkę ciepłym ponczem. Przed podaniem możesz jeszcze raz nasączyć babkę ponczem oraz udekorować ją bitą śmietaną i owocami. Smacznego!
Dodaj komentarz