Osób: 10
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Śliwki wsypać do miseczki, zalać ciepłą wodą na kilka minut, osączyć, drobno posiekać i oprószyć mąką.
Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodawać pianę na przemian z mąką. Wlać rozpuszczone, przestudzone masło, wsypać śliwki, wymieszać i przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki na babkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczoną i ostudzoną babkę można oblać polewą lub polukrować.
Dodaj komentarz