Babka z suszonymi śliwkami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru
  • 5 dag masła Łaciate
  • 10-20 dag śliwek suszonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Śliwki wsypać do miseczki, zalać ciepłą wodą na kilka minut, osączyć, drobno posiekać i oprószyć mąką.



Krok 2

Białka oddzielić od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę.



Krok 3

Do masy jajecznej dodawać pianę na przemian z mąką. Wlać rozpuszczone, przestudzone masło, wsypać śliwki, wymieszać i przełożyć do posmarowanej tłuszczem foremki na babkę.



Krok 4

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C.



Wskazówki

Upieczoną i ostudzoną babkę można oblać polewą lub polukrować.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.