Mąkę przesiać z solą, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki. Posiekać nożem, gdy powstaną grudki dodać brązowy cukier i cukier wanilinowy. Zagnieść kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć połowę kruszonki. Dobrze docisnąć ją palcami do dna blachy. Morele pokroić w drobną kostkę. Mieszankę orzechów przekręcić przez maszynkę. Do moreli i orzechów dodać miód i śmietanę. Wymieszać i rozsmarować na spodzie. Posypać pozostałą kruszonką. Placek piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około godzinę.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Mąkę przesiać z solą, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki. Posiekać nożem, gdy powstaną grudki dodać brązowy cukier i cukier wanilinowy. Zagnieść kruszonkę.
Blachę ( 32cm / 39cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć połowę kruszonki. Dobrze docisnąć ją palcami do dna blachy.
Morele pokroić w drobną kostkę.
Mieszankę orzechów przekręcić przez maszynkę.
Do moreli i orzechów dodać miód i śmietanę. Wymieszać i rozsmarować na spodzie.
Posypać pozostałą kruszonką. Placek piec w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około godzinę.
Dodaj komentarz