Bakaliowa kruszonka

Autor:

Monika Och

Mąkę przesiać z solą, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki. Posiekać nożem, gdy powstaną grudki dodać brązowy cukier i cukier wanilinowy. Zagnieść kruszonkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć połowę kruszonki. Dobrze docisnąć ją palcami do dna blachy. Morele pokroić w drobną kostkę. Mieszankę orzechów przekręcić przez maszynkę. Do moreli i orzechów dodać miód i śmietanę. Wymieszać i rozsmarować na spodzie. Posypać pozostałą kruszonką. Placek piec w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez około godzinę.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 75 dkg mąki
  • 50 dkg margaryny
  • 25 dkg brązowego cukru
  • Cukier wanilinowy
  • Szczypta soli
  • 40 dkg mieszanki różnych orzechów ( włoskich, laskowych, ziemnych, migdałów)
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 20 dkg kwaśnej śmietany
  • 20 dkg płynnego miodu

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać z solą, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki. Posiekać nożem, gdy powstaną grudki dodać brązowy cukier i cukier wanilinowy. Zagnieść kruszonkę.



Krok 2

Blachę ( 32cm / 39cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wyłożyć połowę kruszonki. Dobrze docisnąć ją palcami do dna blachy.



Krok 3

Morele pokroić w drobną kostkę.



Krok 4

Mieszankę orzechów przekręcić przez maszynkę.



Krok 5

Do moreli i orzechów dodać miód i śmietanę. Wymieszać i rozsmarować na spodzie.



Krok 6

Posypać pozostałą kruszonką. Placek piec w rozgrzanym do 175°C piekarniku przez około godzinę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.