Bakaliowe bajaderki z nutką piernika

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20-25 dag ciasta piernikowego
  • 10 dag herbatników
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag daktyli
  • 4-5 dag orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 łyżka kakao
  • 5-7 dag masła Łaciate
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany Łaciata 30%
  • 1 łyżka spirytusu
  • Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

Suszone, miękkie śliwki i daktyle zmiksować lub bardzo drobno posiekać. Ciasto i herbatniki pokruszyć lub zetrzeć na grubej tarce. Połączyć z bakaliami, dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, masło, kakao, spirytus i śmietanę.





Krok 2

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ( ilość śmietany i masła zależy od tego jak wilgotne jest ciasto piernikowe ).





Krok 3

Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych. Odłożyć do lodówki do schłodzenia.





Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Ania Stawowa

Opublikowany: 2018-02-01 14:31:00

Uwielbiam bajaderki, można je przygotować w sumie ze wszystkich resztek ;)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.