Sos z suszonych grzybów

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g grzybów suszonych
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Grzyby dokładnie wypłukać i zalać dwiema szklankami wody. Zostawić na minimum 2 godziny.



Krok 2

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.



Krok 3

Grzyby odsączyć z wody (wodę zachować), pokroić na kawałki, dodać do cebuli i podsmażyć przez chwilę.



Krok 4

Następnie przełożyć wszystko do garnka, wlać wodę z moczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować pod przykryciem przez 30 minut.



Krok 5

Dodać śmietanę i mąkę rozrobioną z niewielką ilością zimnej wody.



Krok 6

Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.