Szybkie żeberka jagnięce

Żeberka jagnięce dość trudno kupić, jednak jeśli uda nam się trafić na ładny kawałek mostka, koniecznie musimy je wypróbować. Dobrze wypieczone, lekko chrupiące, rozpływające się w ustach mięso to raj dla każdego mięsnego smakosza. Same żeberka nie wymagają dużo przygotowań, jednak potrzebują czasu, żeby się zamarynować.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - mostek jagnięcy z 8 żeberkami
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 3 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka nacieramy przyprawami i oliwą, po czym odstawiamy je na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.



Krok 2

Mostek umieszczamy na ruszcie, od spodu pozostawiamy blaszkę na wytapiający się tłuszcz. Całość pieczemy przez 1 godzinę w 170 stopniach. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 5-10 minut.



Krok 3

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Następnie kroimy na pojedyncze żeberka i podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.