Żeberka jagnięce dość trudno kupić, jednak jeśli uda nam się trafić na ładny kawałek mostka, koniecznie musimy je wypróbować. Dobrze wypieczone, lekko chrupiące, rozpływające się w ustach mięso to raj dla każdego mięsnego smakosza. Same żeberka nie wymagają dużo przygotowań, jednak potrzebują czasu, żeby się zamarynować.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Żeberka nacieramy przyprawami i oliwą, po czym odstawiamy je na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Mostek umieszczamy na ruszcie, od spodu pozostawiamy blaszkę na wytapiający się tłuszcz. Całość pieczemy przez 1 godzinę w 170 stopniach. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 5-10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Następnie kroimy na pojedyncze żeberka i podajemy.
Dodaj komentarz