Bałaganiarz

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • Mąka pszenna 250 g
  • 1 bardzo małe jajko
  • Cukier 55 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Chłodne masło Łaciate 125 g
  • 2-3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • Jabłka kwaskowe 1000-1100 g
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
  • Cukier puder do posypania
  • Mąka ryżowa lub bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.



Krok 2

Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy.



Krok 3

Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową lub bułką tartą.



Krok 4

Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy. Ciasto pieczemy w 180°C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.