Ciasteczka serca

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. śmietany kwaśnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 0,5 kieliszka spirytusu

Dodatkowo:

  • 3 kostki smalcu
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wysypać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować na placek, wycinać foremką serca.




Na głębokiej patelni, rozgrzać tłuszcz, wkładać serca i piec na złoty kolor. Ciastka wykładać za pomocą łyżki cedzakowej, na ręcznik papierowy, aby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Gotowe serca posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.