Bałkańska pizza z salami

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 150 ml kefiru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej

Dodatkowo:

  • 3 łyżki ketchupu
  • 4-5 dag żółtego sera
  • 8-10 plasterków sera wędzonego
  • 5 dag sera pleśniowego
  • 10-15 dag pieczarek
  • 4-5 dag salami dojrzewające
  • 0,5 cebuli
  • Kilka zielonych oliwek
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Rukola

Przygotowanie

Krok 1

Do mąki wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę, zamieszać.





Krok 2

Następnie dodać lekko podgrzany kefir i wyrabiać przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.





Krok 3

Po kwadransie do ciasta dodać oliwę, sól i przyprawę bałkańską. Wyrabiać około 7-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.





Krok 4

Ciasto posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i pokrojonymi pieczarkami, oprószyć solą i pieprzem.





Krok 5

Ułożyć plasterki salami i posypać krążkami cebuli.





Krok 6

Na wierzchu pizzy ułożyć ser wędzony i pleśniowy. Posypać pokrojonymi oliwkami. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 12-15 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.