Do mąki wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę, zamieszać.
Następnie dodać lekko podgrzany kefir i wyrabiać przez kilka minut. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po kwadransie do ciasta dodać oliwę, sól i przyprawę bałkańską. Wyrabiać około 7-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować pizzę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto posmarować ketchupem, posypać startym żółtym serem i pokrojonymi pieczarkami, oprószyć solą i pieprzem.
Ułożyć plasterki salami i posypać krążkami cebuli.
Na wierzchu pizzy ułożyć ser wędzony i pleśniowy. Posypać pokrojonymi oliwkami. Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec około 12-15 minut.
Dodaj komentarz