Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Banany obrać i rozgnieść widelcem (można dodatkowo skropić sokiem z kawałka cytryny) i włożyć do miski. Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz i wszystko wymieszać rózgą. Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę. Dodać posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na wierzch). Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka). Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec ok. 30 minut.
Dodaj komentarz