Baranek wielkanocny

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • 1 żółtko
  • 125 g cukru
  • 12g cukru waniliowego
  • 85 g masła Mazurski Smak
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g mąki pszennej
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

75g masła roztop na patelni lub w małym garnuszku i odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Blachę do pieczenia ustaw na najniższej szynie w piekarniku. Piekarnik rozgrzej do 180°C.



Krok 3

Całe jajka oraz żółtko wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj przez 5 minut na wysokich obrotach miksera. Jajka powinny zrobić się puszyste i podwoić swoją objętość.



Krok 4

W osobnej misce wymieszaj obie mąki, przesiej je przez sitko, a następnie przełóż porcjami (np. po 1 łyżce) do masy i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Na koniec dodaj wystudzone, roztopione masło i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.



Krok 5

Formę na baranka (o pojemności 0,7 litra) wysmaruj dokładnie resztą masła. Złóż ją i napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, zrób z niego ciasteczka.



Krok 6

Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Jeśli ciasto będzie za szybko się rumienić przykryj je folią aluminiową.



Krok 7

Baranka pozostaw w formie, aż całkowicie ostygnie. Po wyciągnięciu z formy, w razie potrzeby, zetnij kawałek ciasta, aby można było baranka postawić. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.