Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą noc. Do tej samej wody dodać mięso , liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut. Następnie dodać obrane, opłukane i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz.
Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić .
Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować.
Cebulę przesmażyć na tłuszczu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietankę Łaciatą , doprawić do smaku.
Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Podawać posypaną natką pietruszki.
Dodaj komentarz