Barszcz ukraiński krem

Autor:

Danuta Piecyk

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g wołowiny
  • Cukier do smaku
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 4 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • ¾ szkl. fasoli białej Jaś
  • 4 łyżki śmietanki Łaciata 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Ok. 2 litry wody

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą, odstawić na całą noc. Do tej samej wody dodać mięso , liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut. Następnie dodać obrane, opłukane i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz.



Krok 2

Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić .



Krok 3

Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować.



Krok 4

Cebulę przesmażyć na tłuszczu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietankę Łaciatą , doprawić do smaku.



Krok 5

Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Podawać posypaną natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.