Barszcz ukraiński z cielęciną

Barszcz ukraiński jest jedną z najlepszych i jednocześnie najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Jest to bardzo szybka i pożywna zupa, szczególnie polecana na zimę.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 1 włoszczyzna
  • ½ małej główki kapusty
  • 1 cebula
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 3 buraki
  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka śmietanki UHT Łaciata 18%
  • 1 natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 por

Przygotowanie

Krok 1

Fasolę zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie odcedź, dolej świeżej wody i zagotuj. Cielęcinę dodaj do garnka i dolej wody, aż do całkowitego przykrycia mięsa. Gotuj, aż do miękkości cielęciny. Pod koniec gotowania posól.



Krok 2

Cielęcinę przełóż na talerz i pokrój na mniejsze kawałki. Odmierz 2 litry wywaru z mięsa, a następnie przelej go do garnka. Dodaj kawałki cielęciny, startą na tarce włoszczyznę oraz posiekaną cebulę i pora. Całość zagotuj, po czym dodaj starte na tarce buraki.



Krok 3

Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Po 5 minutach dodaj pokrojoną w cienkie paski kapustę. Kiedy już wszystkie składniki będą miękkie, dodaj masło. Następnie dodaj sok z cytryny, przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.



Krok 4

Na koniec dodaj fasolę. Całość gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj śmietankę, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę i podawaj od razu. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.