Barszcz ukraiński jest jedną z najlepszych i jednocześnie najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Jest to bardzo szybka i pożywna zupa, szczególnie polecana na zimę.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Fasolę zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Następnie odcedź, dolej świeżej wody i zagotuj. Cielęcinę dodaj do garnka i dolej wody, aż do całkowitego przykrycia mięsa. Gotuj, aż do miękkości cielęciny. Pod koniec gotowania posól.
Cielęcinę przełóż na talerz i pokrój na mniejsze kawałki. Odmierz 2 litry wywaru z mięsa, a następnie przelej go do garnka. Dodaj kawałki cielęciny, startą na tarce włoszczyznę oraz posiekaną cebulę i pora. Całość zagotuj, po czym dodaj starte na tarce buraki.
Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Po 5 minutach dodaj pokrojoną w cienkie paski kapustę. Kiedy już wszystkie składniki będą miękkie, dodaj masło. Następnie dodaj sok z cytryny, przecier pomidorowy, sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
Na koniec dodaj fasolę. Całość gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj śmietankę, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez chwilę i podawaj od razu. Smacznego!
Dodaj komentarz