Żurek wrocławski

Autor:

Kamila O

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 l wywaru mięsnego
  • 6-8 pieczarek
  • 2 cebule
  • ⅔ szkl. śmietany Łaciata 18%
  • Tłuszcz
  • 10 dag szynki gotowanej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • Żur kiszony z żytniej mąki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek

Dodatkowo:

  • Ziemniaki
  • Słonina

Przygotowanie

Krok 1

Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu.



Krok 2

Następnie połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, wędliną pokrojoną w paseczki i żurem, chwile pogotować, dodać posiekaną natkę, doprawić do smaku.



Krok 3

Podawać z ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.