Skrzydełka kacze w sosie żurawinowym

W polskiej kuchni dominują skrzydełka z kurczaka w przeróżnych odmianach i smakach. Warto jednak czasem wyjść poza ten schemat i spróbować czegoś nowego. Skrzydełka kacze z sosem z żurawiny to idealne danie na rodzinny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kaczych skrzydełek
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka rozmarynu
  • ulubione warzywa/surówka do podania

Przygotowanie

Krok 1

Do oliwy dodajemy rozmaryn, sól, papryki i pieprz. Nacieramy tym skrzydełka i odstawiamy na noc.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Żurawinę, pokrojone truskawki, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, lekko rozgniatamy żurawinę widelcem, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej i całość mieszamy.



Krok 3

Skrzydełka obsmażamy na patelni na złoto, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 45 minut.



Krok 4

Podajemy z sosem żurawinowym i ulubionymi warzywami lub surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.