W polskiej kuchni dominują skrzydełka z kurczaka w przeróżnych odmianach i smakach. Warto jednak czasem wyjść poza ten schemat i spróbować czegoś nowego. Skrzydełka kacze z sosem z żurawiny to idealne danie na rodzinny posiłek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Do oliwy dodajemy rozmaryn, sól, papryki i pieprz. Nacieramy tym skrzydełka i odstawiamy na noc.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Żurawinę, pokrojone truskawki, ocet, miód i wino gotujemy razem w rondelku, lekko rozgniatamy żurawinę widelcem, aż powstanie gęsty sos. Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę śmietanki Łaciatej i całość mieszamy.
Skrzydełka obsmażamy na patelni na złoto, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 45 minut.
Podajemy z sosem żurawinowym i ulubionymi warzywami lub surówką.
Dodaj komentarz