Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i lekko podgrzany jogurt, wyrabiać przez 5 minut, odłożyć.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać zioła i sól, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać przez kolejne 5 minut.
Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka, wymieszać, posmarować wyrośnięte ciasto na blaszce. Następnie posypać posiekanymi pieczarkami.
Na wierzch ułożyć resztę składników. Blaszkę z pizzą włoży do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 12-15 minut.
Z takiej ilości ciasta wychodzą dwie cienkie pizze lub jedna gruba na dużej blaszce z piekarnika.
Dodaj komentarz