Pizza ziołowa z mielonką i ogórkami

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka Łaciate
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła Łaciate rozpuszczonego
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • 0,5-1 łyżeczki przyprawy bałkańskiej

Dodatki:

  • 20 dag pieczarek
  • 10 dag szynki konserwowej
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 5 dag żółtego sera
  • 10 dag żółtego sera wędzonego

Sos czosnkowy:

  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu light
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut. Do drugiej miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i lekko podgrzany jogurt, wyrabiać przez 5 minut, odłożyć.





Krok 2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wsypać zioła i sól, dodać rozpuszczone, przestudzone masło, wyrabiać przez kolejne 5 minut.





Krok 3

Wszystkie składniki sosu włożyć do garnuszka, wymieszać, posmarować wyrośnięte ciasto na blaszce. Następnie posypać posiekanymi pieczarkami.





Krok 4

Na wierzch ułożyć resztę składników. Blaszkę z pizzą włoży do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec około 12-15 minut.





Wskazówki

Z takiej ilości ciasta wychodzą dwie cienkie pizze lub jedna gruba na dużej blaszce z piekarnika.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.