Barszcz ze śliwkami

Barszcz ze śliwkami to wyśmienite danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Łatwe i tanie, smaczne i zdrowe. Polecane na każdą porę roku i każdą okoliczność.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg buraków
  • - 2 l naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 cebula
  • - 3 liście laurowe
  • - 4 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżka octu
  • - 5 suszonych śliwek
  • - 4 suszone grzyby
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Do wrzącego bulionu dodajemy obrane i pokrojone buraki. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz podsmażoną wcześniej na oleju posiekaną cebulę. Zdejmujemy bulion z ognia i zostawiamy na noc.



Krok 2

Na drugi dzień barszcz ponownie gotujemy, po czym dodajemy ocet i przecedzamy.



Krok 3

Grzyby moczymy w 1 szklance wody i pozostawiamy je do momentu, aż będą miękkie. Następnie gotujemy je przez 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Osobno gotujemy również śliwki w wodzie przez ok. 15 minut.



Krok 4

Barszcz wlewamy do garnka, do którego dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki i ugotowane wcześniej w wodzie śliwki oraz grzyby. Całość lekko podgrzewamy. Zupę można udekorować świeżymi ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.