Pieczone pierogi ruskie

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto na pierogi:

  • 400 - 450 g mąki pszennej typ 500 lub 600
  • 150 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła Mazurski Smak
  • 1 łyżeczka soli
  • 0, 5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • + 1 jajko i 1 łyżka mleka Łaciate do posmarowania pierogów

Farsz do pierogów:

  • 500 g ugotowanych mączystych ziemniaków
  • 200 g twarogu Mazurski Smak
  • 2 średnie białe cebule
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie farszu

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojona w kostkę cebulę, pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki mielonego pieprzu, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok 15 minut. Cebula będzie gotowa gdy się zeszkli i nabierze złocistego koloru. Gotową cebulę zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Zimne, ugotowane ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Następnie dodaj do nich wystudzoną cebulę i majeranek. Wymieszaj dokładnie, spróbuj i dopraw do smaku sola i pieprzem. Gotowy farsz wstaw na 30 minut do lodówki.



Przygotowanie ciasta:

Do miski wbij jajko, dodaj wodę oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zamieszaj a następnie dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto. Powinno być gładkie i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą kuchenną ściereczką i odstaw na 30 minut aby odpoczęło.



Lepienie i pieczenie pierogów:

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Za pomocą kubka lub okrągłej foremki do ciastek wytnij kółka, na środek każdego kółka nałóż łyżeczką porcję farszu, złóż na pół i dokładnie zlep brzegi.
Pierogi przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Posmaruj rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (piec aż ciasto się zarumieni).
Podawać na ciepło jako główne danie lub przekąskę. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.