Zupa krem z awokado i szpinaku

Przepięknie zielona, prosta i szybka w przygotowaniu zupa krem z awokado i szpinaku. Niezwykle kremowa konsystencja, przepyszny smak i wartości odżywcze – a wszystko na jednym talerzu!

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 awokado
  • - 300 g szpinaku
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 cebula
  • - sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy szpinak i całość dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i całość gotujemy na małym ogniu.



Krok 2

W międzyczasie kroimy w kostkę obrane awokado i wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy je do zupy i doprawiamy do smaku. Wszystko blendujemy. Dodajemy śmietankę Łaciatą i mieszamy delikatnie.



Krok 3

Podajemy np. z grzankami, sezamem i orzechami. Możemy ozdobić listkami szpinaku albo mięty.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-07 11:55:00

Z chęcią bym zjadła :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.