Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach przez ok. 7 minut lub ok. 10 minut na średniej mocy. Utarte jajka powinny zmienić kolor na jasno żółty, zrobić się puszyste i potroić swoją objętość.
Do ubitych jajek zacznij powoli cienką strużką wlewać olej cały czas miksując (na najniższych obrotach).
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Stopniowo (po 2-3 łyżki) dodawaj mąkę, mieszaj bardzo dokładnie i powoli, aby napowietrzyć ciasto. Najlepiej użyć w tym celu łyżki lub szpatułki. Jeśli będziesz mieszać zbyt szybko masa straci na puszystości, a tym samym ciasto mniej wyrośnie.
Gotowe ciasto przełóż do formy o średnicy ok. 24 - 26 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie przykrywaj papierem, dzięki temu rosnące ciasto będzie lepiej trzymać się ścianek.
Owoce umyj i dokładnie wysusz. Mirabelki możesz obtoczyć w mące lub bułce tartej, aby nie puściły z siebie zbyt dużej ilości wody. Na wierzchu połóż połówki owoców (skórką do dołu). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez około 45 - 50 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia w formie, gdy przestygnie oprósz je cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!
Do ciasta możesz wykorzystać również inne owoce. Polecamy również podać je z gałką ulubionych lodów.
Dodaj komentarz