Placek z mirabelkami

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 średniej wielkości jajek
  • 350-400 g wypestkowanych mirabelek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 275 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 12g cukru z ziarnami wanilii
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • mąka lub bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Jajka wbij do miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko na wysokich obrotach przez ok. 7 minut lub ok. 10 minut na średniej mocy. Utarte jajka powinny zmienić kolor na jasno żółty, zrobić się puszyste i potroić swoją objętość.



Krok 2

Do ubitych jajek zacznij powoli cienką strużką wlewać olej cały czas miksując (na najniższych obrotach).



Krok 3

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Stopniowo (po 2-3 łyżki) dodawaj mąkę, mieszaj bardzo dokładnie i powoli, aby napowietrzyć ciasto. Najlepiej użyć w tym celu łyżki lub szpatułki. Jeśli będziesz mieszać zbyt szybko masa straci na puszystości, a tym samym ciasto mniej wyrośnie.



Krok 4

Gotowe ciasto przełóż do formy o średnicy ok. 24 - 26 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie przykrywaj papierem, dzięki temu rosnące ciasto będzie lepiej trzymać się ścianek.



Krok 5

Owoce umyj i dokładnie wysusz. Mirabelki możesz obtoczyć w mące lub bułce tartej, aby nie puściły z siebie zbyt dużej ilości wody. Na wierzchu połóż połówki owoców (skórką do dołu). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez około 45 - 50 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia w formie, gdy przestygnie oprósz je cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!



Wskazówki

Do ciasta możesz wykorzystać również inne owoce. Polecamy również podać je z gałką ulubionych lodów.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.