Szaszłyki wieprzowe - ekspresowe

Idealne uzupełnienie grillowego menu. Pyszne szaszłyki wieprzowe, które sprawdzą się zarówno jako przystawka, jak również jako danie główne. Idealnie przyprawione, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie

Krok 1

Mięso wieprzowe myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w kostkę.



Krok 2

Mieszamy olej, miód, sos sojowy, paprykę, chili i sól. W tak otrzymanej marynacie obtaczamy kostki mięsa i odstawiamy na 1 godzinę.



Krok 3

Po tym czasie nabijamy na patyki do szaszłyków razem z plastrami cebuli i pomidorów i pieczemy na rozgrzanym ruszcie, aż mięso będzie gotowe w środku.



Krok 4

Podajemy np. z świeżą czerwoną papryką i pomidorkami koktajlowymi.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.