Beza Pavlova

Autor:

Beata Pietrus

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza i śmietanka

  • 5 białek z dużych jajek,
  • szklanka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady,
  • 500 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Przystrojenie

  • Po 50 g owoców (wg uznania):,
  • poziomki,
  • truskawki,
  • jagody,
  • maliny,
  • jeżyny,
  • borówki amerykańskie

Przygotowanie

Masa bezowa

Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną, czekoladę i sok z cytryny.



Pieczenie bezy

Na papierze do pieczenia uformować okrągły placek z piany. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze przez 40 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć bezę przez ok 2 godziny.



Część śmietankowa

Śmietankę ubić z cukrem wanilinowym. Masą posmarować przestudzoną bezę.



Wystrojenie

Na wierzch ułożyć owoce i przystroić jadalnymi kwiatami.



Wskazówki

Jak dla mnie majówkowe dania muszą być lekkie i słodkie - dlatego wybieram bezę Pavlova. Do samego rozpoczęcia majówki trzymam ją w lodówce, a jeśli majówka jest w plenerze - przewożę ją w lodówce turystycznej - to ciasto najlepsze jest schłodzone.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.