Świąteczne babeczki RENIFERKI

Autor:

giti90

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Babeczki

  • ✅1/2 szklanki ugotowanej kaszki jaglanej (gotujemy wg instrukcji na opakowaniu)
  • ✅2 małe dojrzałe banany
  • ✅250 g mąki pszennej lub razowej
  • ✅1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • ✅3 łyżki kakao
  • ✅1 szklanka mleka Łaciate
  • ✅1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • ✅2 jajka
  • ✅1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ✅1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ✅1/3 łyżeczki cynamonu
  • ✅Ulubiona czekolada (u nas gorzka), kilka draży, precelków i biszkopcików do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W jednym naczyniu wymieszaj składniki mokre: rozgniecione widelcem banany, olej, roztrzepane jajka i mleko.



Krok 2

W drugim naczyniu wymieszaj składniki suche: mąkę, cukier trzcinowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.



Krok 3

Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.



Krok 4

Dodaj przestudzoną kaszkę jaglaną.



Krok 5

Nałóż ciasto do foremek na babeczki.



Krok 6

Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut- do suchego patyczka.



Krok 7

Babeczki ostudź na kratce.



Krok 8

Dekoracja: 1️⃣ Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (u nas czekolada gorzka) i polej babeczki. 2️⃣ Buźkę zrób z biszkopcików, oczka i nosek z czekoladowych drażetków, a uszka z precelków. 3️⃣ Za pomocą wykałaczki namaluj usta i kropeczki w oczkach. Smacznego !



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.