• Herbatniki dokładnie pokrusz w malakserze lub rozgnieć w woreczku foliowym za pomocą wałka. • Dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż powstanie jednolita, lekko wilgotna masa. • Wylep spód okrągłej tortownicy (22 cm), wyrównując powierzchnię łyżką lub dłońmi. • Wstaw do lodówki na ok. 20 minut, żeby masa stężała.
• Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę – odstaw. • W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. • Dodaj miękkie masło, miksuj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie jednolita. • Wlej mleko i dodaj cały ser. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. • Wsyp budyń waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj. • Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka – najlepiej przy pomocy rózgi lub silikonowej szpatułki.
• Wyłóż dno papierem do pieczenia i wylep warstwą herbatników. • Ostrożnie wylej masę serową na herbatniki. • Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 160–170°C, termoobieg. • Jeśli zauważysz, że sernik zaczyna pękać obniż temperaturę do 150°C. • Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika, a sernik niech stygnie powoli.
• Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce – wtedy zyskuje idealną konsystencję i łatwiej się kroi.
• Zostaw pole do popisu swojej wyobraźni – możesz polać go roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem, udekorować owocami albo zostawić w tej pięknej, klasycznej, zarumienionej wersji.
Dodaj komentarz