Bezbłędny sernik Cioci Joli

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa serowa

  • 500 g twarogu Łaciatego sernikowego z wiaderka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno),
  • 100 g masła Łaciatego (miękkiego),
  • ¾ szklanki mleka Łaciatego (3,2%),
  • 1½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (ok. 60 g łącznie)

Spód

  • 160 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • ,
  • Do pieczenia użyj okrągłej tortownicy 22 cm

Przygotowanie

Przygotuj spód z herbatników

• Herbatniki dokładnie pokrusz w malakserze lub rozgnieć w woreczku foliowym za pomocą wałka. • Dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż powstanie jednolita, lekko wilgotna masa. • Wylep spód okrągłej tortownicy (22 cm), wyrównując powierzchnię łyżką lub dłońmi. • Wstaw do lodówki na ok. 20 minut, żeby masa stężała.



Masa serowa

• Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę – odstaw. • W dużej misie utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. • Dodaj miękkie masło, miksuj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie jednolita. • Wlej mleko i dodaj cały ser. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. • Wsyp budyń waniliowy i krótko zmiksuj lub wymieszaj. • Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka – najlepiej przy pomocy rózgi lub silikonowej szpatułki.



Pieczenie

• Wyłóż dno papierem do pieczenia i wylep warstwą herbatników. • Ostrożnie wylej masę serową na herbatniki. • Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 160–170°C, termoobieg. • Jeśli zauważysz, że sernik zaczyna pękać obniż temperaturę do 150°C. • Po upieczeniu delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika, a sernik niech stygnie powoli.



Po wystudzeniu

• Sernik najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce – wtedy zyskuje idealną konsystencję i łatwiej się kroi.



Dekoracja

• Zostaw pole do popisu swojej wyobraźni – możesz polać go roztopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem, udekorować owocami albo zostawić w tej pięknej, klasycznej, zarumienionej wersji.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.