Muffiny czekoladowo-pomarańczowe

Zapach pomarańczy zawsze kojarzy się z okresem świątecznym. Nie może zabraknąć na stole muffinek czekoladowo-pomarańczowych.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g maki gryczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 150 g brązowego cukru
  • 25 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 150 ml mleka
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.



Krok 2

W pierwszej misce mieszamy przesiane suche składniki. Dodajemy stopniowo olej, mleko oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Ucieramy całość. Na koniec dodajemy skórę z pomarańczy i roztrzaskane kawałki czekolady. Mieszamy ciasto delikatnie łopatką.



Krok 3

Przekładamy ciasto do kolorowych papilotek.



Krok 4

Pieczemy 20 minut do tzw. „suchego patyczka”.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.