Deser czekoladowy biały

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

krem

  • 500 ml śmietanki Łaciata 36%,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z czerwonych buraków,
  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
  • kakao

Przygotowanie

Krok 1 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy mieszając. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia.



Krok 2

Na dno pucharków wkładamy po łyżce dżemu. Na dżem wkładamy masę czekoladową (po 4-5 łyżek na porcję) i wstawiamy pucharki do lodówki. Do drugiej części ubitej śmietanki dodajemy cukier puder oraz sok z buraków i miksujemy do połączenia.



Krok 3

Gotową piankę przekładamy do woreczka, odcinamy koniec i wyciskamy na czekoladową masę. Dekorujemy kakao i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub jemy od razu). Smacznego



Wskazówki

można zrobić deser w słoiczkach i zabrać ze sobą

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.